Elektronisk sport

Elektronisk sport är en sport som utför på en dator eller annan elektrisk pryl som till exempel spelkontroller. Begreppet elektronisk sport uppkom i Sydkorea i slutet av 19-talet tack vare spelet StarCraft, i Sverige uppkom sporten tack vare spelet Quake. De vanligaste e-sporterna är av sorten First Person Shooter, Sport, Fighting, Strategi och MOBA.

Att tävla i datorspel, det vill säga elektronisk sport, började tidigt med så kallade arkadspel. Till exempel ordnande Nintendo världsmästerskap i just e-sport både år 1990 och 1994. Vinsterna varierade men som exempel vann man år 1990 en spelkassett om man som finalist kom på andra plats. Den första tävlingen i e-sport som sändes i tv var i det australienska barnprogrammet A*mazing då två barn tävlade mot varandra i Nintendospel.

År 1988 spelades för första gången Netrek. Netrek var de första spel som man kunde spela i lag online (d.v.s. över internet). Spelet vart år 1993 utsett till ”det första onlinesportspelet” av Wired Magazine. Därefter uppkom fler och fler e-sporter som kunde spelas online med lag i olika turneringar och tävlingar. Idag är till och med datorspel en officiell sport i VM, där bland annat Sverige ett år tog silver.

Det finns många kända elektronik-spelare, ett exempel är Manuel ”Grubby” Schenkhuizen som är professionell warcraft 3- och StarCraft 2-spelare.

När det kommer till att tävla i e-sport så sker detta oftast via datorn, men det kan ibland även förekomma turneringar som spelas på konsoler som Xbox eller Playstation. Att tävla på bärbara konsoler är dock inte så vanligt. Dock är detta ett bra ställe ätt träna upp dig på, då du med laddade batterier kan spela var du än befinner dig.