Sveriges herrlandslag i handboll

Handboll är en sport som sedan länge har varit mycket populär i Sverige. Under 90-talet var handbollen som störst och Sveriges herrlandslag blev ett av de mest framgångsrika lag i hela världen. Några av de mest kända namn, som också var anledningen till att handbollslaget blev så populärt är Staffan Olsson och Magnus Wislander. Även namn som Stefan Löfgren har gjort sig väl ihågkomna för den prestation som spelarna visat.

År 1998 och 2002 var riktiga guldår för handbollslandslaget då de vann bragdguldet och vann mästerskapet på hemmaplan. Därefter har det tyvärr varit en rätt rejäl svacka, men detta var något som laget senare (år 2010) såg till att förändra och landslaget var åter med i spelet på riktigt. Under åren har det hittills blivit 11 medaljer i handbolls-VM (läs mer om mästerskapet på Handbolls-vm.nu) varav fyra guld. I europeiska mästerskapet har man tagit 4 medaljer där samtliga varit guld. Mer om detta mästerskap kan du läsa om på Handbolls-em.se.

Ser man till sporten och herrlandslaget idag så ligger de inte på topp. Under april 2016 såg laget till att kvalificera sig genom kvalspel i Malmö och nådde även den olympiska tävlingen i Brasilien. Tyvärr resulterade detta i många förluster och Sverige förlorade mot ett flertal länder. Redan vid första matchen så förlorade man starkt mot Tyskland och sedan fortsatte förlusten även mot Egypten. Därefter gick det bara nedför och även Slovenien och Polen lyckades ta hem vinsten från Sverige.

Det var dock inte enbart förluster för Sverige. Det svenska herrlandslaget vann mot Brasilien, men tyvärr så var denna vinst inte speciellt betydelsefull för tävlingen och mästerskapet i sig. Många spelare från landslaget valde att sluta i laget efter dessa förluster och det var många kända namn som lämnade. Bland dessa fann man både Staffan Olsson, Tobias Karlsson, Mattias Andersson och Kim Andersson, som alla har varit mycket betydelsefulla för handbollen.

Man får hoppas att de nya förbundskaptenerna och de nya spelarna kommer att prestera bättre på planen. Sveriges handbollslag är inte populärt utan anledning och man får hoppas att de kommer in på banan igen.