Fotboll

Fotboll är en väldigt populär sport som utövas världen över. Ingen vet var fotbollen kommer ifrån och inte riktigt när den uppkom heller. Arkeologer har dock hittat vissa tecken på att fotboll utövades i Kina redan på 300-talet före Kristus. Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ca. 240 miljoner människor, i 200 länder, fotboll regelbundet. Att intresset är stort även utanför plan märker man om man ser på det stora intresse som väcks hos folk när det till exempel är dags för fotbolls vm.

Sporten utförs som så att man är två lag som spelar emot varandra. Båda lagen har varsin målvakt och 10 utespelare där båda lagen kämpar för att göra så mycket mål som möjligt. Kontakten mellan hand och boll är ej tillåten med undantag till målvakten som har som uppgift att skydda målet. Matcherna spelas normalt i två stycken halvlekar som är 45 minuter vardera.

Utespelarna delas in i positionerna försvarare, mittfältare och anfallare. Försvarare (eller backar som det också ibland kallas) har som ansvar att försvara hemåt, det vill säga målet och deras planhalva. Är man en mittfältare styr man spelet från mitten av planen och ser alltid till att hålla ihop laget i försvars- och anfallsspelet. Anfallare har som första uppgift att skapa målchanser och göra mål. Laget får/ska även alltid ha mellan 3-7 avbytare. Avbytare är spelare som är nominerade till att spela matchen men som ej startar på planen. Dessa byter sedan av de startande spelarna om det behövs under spelets gång.

En fotbollsplan är rektangelformad och uppdelad i två planhalvor. En vardera målbur står på planens båda kortsidor och tillhör givetvis vardera lag. Planen är 45-90 meter bred och 90-120 meter lång och underlaget på planen skall vara gräs, konstgräs eller grus.