Svenska landslaget

Sverige är ett land som finns representerade i en mängd olika sporter. Detta gör man då med ett landslag bestående av de allra bästa spelarna i landet. dessa får representera den svenska flaggan i större idrottssammanhang såsom Europa- och världsmästerskap samt olympiska spel. I stort sätt alla landslag har den gemensamma nämnaren att de bär kläder i blått och gult när de spelar. Vanligast är att man har gula färger på sitt hemmaställ och blå färger på sitt bortaställ. Här nedanför hittar du några av de större meriterna som våra landslag har lyckats göra under årens mästerskap.

Svenska handbollslandslaget
Det svenska landslaget i handboll spelade sin allra första match på 30-talet och har sedan dess haft en mängd framgångar, då främst under deras glanstid på 90-talet. I VM-sammanhang har man vunnit elva medaljer varav fyra varit guld. I Europamästerskapen har man uteslutande plockat hem guldmedaljer och från OS har man fyra silvermedaljer. Efter att ha missat en hel del mästerskap under början av 2000-talet har man nu återigen nått stora framgångar. Till exempel tog man sig till semifinal i VM på hemmaplan 2011 och plockade hem silvermedaljen i en mycket jämn finalmatch mot Frankrike i OS 2012.

Svenska fotbollslandslaget
Det har gått över hundra år sedan det svenska fotbollslandslaget spelade sin första landskamp, vilket blev en storvinst mot Norge med 11-3. Bland meriterna finns ett OS-guld från 1948 samt VM-silver på hemmaplan mot Brasilien. Inte heller får vi förglömma VM-bronset i USA 1994. Totalt har man deltagit i elva världsmästerskap, nio Olympiska spel samt fem Europamästerskap. Förhoppningsvis kan denna siffra öka då laget för tillfället spelar EM kval för att ta sig till EM år 2020.

Ishockeylandslaget – Tre Kronor
Det svenska landslaget i ishockey har under alla år burit de tre kronorna på sina tröjor och går därför oftast under just det namnet. Jämför med landslagen i handboll och fotboll så är ishockeylandslaget varit det lag som tagit hem allra flest medaljer. Hela 45 VM-medaljer har det blivit under åren och även nio medaljer ifrån OS. År 2006 gick man till historien när man under ett och samma år vann båda dessa stora turneringar.