Sverige är en stor nation inom handboll

Handboll är en folkkär sport i Sverige och har på senare år exploderat. Elitserien på både damsidan samt herrsidan har fått mycket uppmärksamhet sen vinsterna har avlöst varandra på löpande band. Dock var Sverige redan framgångsrika under 1990-talet då Bengt Johansson ledde herrlaget till flera guld i både VM och EM.

Det finns och har funnits många legendariska spelare i det svenska landslaget. Spelaren Magnus Wislander har spelat flest landskamper och även gjort flest landslagsmål. Han har spelat 384 landskamper och gjort sammanlagt 1185 mål i landslagströjan. Magnus har även deltagit i flest VM vilket är totalt 8 stycken. Ola Lindgren, Magnus Andersson samt Tomas Svensson ligger tätt bakom med deltagande i sju stycken VM.

Antalet målskyttar som är värda att nämna förutom Wislander är målgöraren som ligger på andra plats. Stefan Lövgren är den andre bästa målgöraren som Sverige haft då han öst in 1138 mål på sina 268 landskamper. Trean på listan är Per Carlén med 329 spelade landslagsmatcher och 1032 mål. Ett landslag med mycket framgångsrik historia och många bra spelare har kommit och gått. Sverige är en stor nation inom handboll och är favorit hos många, speciellt då Sverige har producerat många bra stjärnspelare genom åren.